Konfliktsamtaler i parforholdet
Det kan nogle gange være svært at håndtere konflikter på en ordentlig og hensigtsmæssig måde. Man er altid to til at kommunikere, også når der intet bliver sagt. Her spiller kropssprog en stor rolle i kommunikationen, og der skal helst være konsistens mellem det man siger og gør.
Har man svært ved at redde knuden ud, kan det kræve konfliktløsningsteknikker. Det kan dog være svært at huske, når det drejer sig om sensitive emner og man begge er ophidsede og sårbare. En misforståelse kan hurtigt ende i tavshed, fordi man er frustreret over, ikke at blive hørt. Eller man kan have så travlt med at forsvare sine egne meninger eller handlinger, at man ikke kan sætte sig i den andens sted. Det er hverken sundt for forholdet eller de enkelte parter, når der ikke bliver kommunikeret ordentligt. Men der er heldigvis teknikker til at forbedre dette vha. Konstruktiv kommunikation.
Konstruktiv kommunikation består af følgende:
- Åbenhed og anerkendelse: For at kunne åbne op og tale om konflikterne, må der være en form for tryghed og tillid mellem parterne.
- Empatisk og aktiv lytning: Lyt når din partner taler, uden at afbryde. Du vil gerne selv have følelsen af at blive hørt, uden afbrydelser – det samme vil din partner.
- Husk at holde pauser: Det er ofte en god ide at holde en pause, når en konflikt optrappes. Her får man tid til at tænke over, hvad der er blevet sagt, samt overveje hvad man ellers mangler at få sagt. På denne måde er man også sikker på, at begge parter får sagt det hele, og dermed mindsker risikoen for at ende i samme konflikt igen.
- Undgå nedvurdering: Overvej dit sprogbrug og kropssprog – vær ikke anklagende, hånende eller aggressiv, da det er en uhensigtsmæssig adfærd, der ikke fører til noget konstruktivt.
- Vis respekt og accept: Det er vigtigt at vise din partner, at du forstår deres synspunkt, også selvom du ikke nødvendigvis gør det.
Det er aldrig rart at snakke om konflikterne, da man åbner sig op og er sårbar. Det er derfor også afgørende, at parterne hverken er trætte eller stressede, for at kunne opnå en konstruktiv løsning. Det er en forudsætning, at begge parter har mentalt overskud til at sætte sig ind i hinandens situation. Derudover er det også vigtigt at indse, at konstruktiv kommunikation ikke er til for at ændre på partneren – men for at forstå hinanden og blive bedre til at løse konflikter, så man hurtigere kan komme videre.