Selvmord – værd at vide
Selvmord henviser til, at en person bevidst og intentionelt tager sit eget liv. Tal fra Danmarks Statistik viser, at der hvert år er omkring 600 mennesker, der begår selvmord i Danmark. Tallet formodes dog at være endnu højere, da mange selvmord aldrig bliver registreret.
Selvmordsforsøg henviser til, at en person forsøger at tage sit eget liv, men ikke lykkes med dette. Antallet af selvmordsforsøg vurderes at være langt højere end antallet af selvmord.
Selvmordstanker henviser til, at man har tanker om at begå selvmord. Disse tanker kan handle om alt fra, at man ikke ønsker at leve mere til mere konkrete planer om, hvornår og hvordan man vil tage sit eget liv. De fleste mennesker oplever på et eller andet tidspunkt i deres liv at have tanker om selvmord. Derfor vil mange af os få selvmord ind på livet.
Det er vigtigt at vide, at selvmordstanker ikke altid udtrykker et konkret ønske om at dø, men derimod er et tegn på, at personen befinder sig i en meget svær og uoverskuelig situation og at personen har akut brug for hjælp.
Hvorfor får man selvmordstanker?
Alle mennesker kan få det så dårligt, at de ikke ønsker at leve mere. Der er dog nogle grupper, som har en højere risiko for at begå selvmord. Disse er unge kvinder, ældre mænd, mennesker med psykisk sygdom eller svær fysisk sygdom, misbrugere, efterladte efter selvmord og mennesker, der tidligere har forsøgt selvmord.
Der kan være mange årsager til, at et menneske ønsker at begå selvmord og det er sjældent enkelte begivenheder, der fører til et ønske om at begå selvmord, men snarere en lang række hændelser. Mennesker, der ønsker at begå selvmord, har ofte haft det dårligt i en længere periode op til, at de får selvmordstanker. Generelt kan svære livsbegivenheder som fyring, skilsmisse, alvorlig sygdom og dødsfald øge risikoen for selvmord i perioden umiddelbart efter. Som pårørende bør man derfor være særlig opmærksom på, om personen har oplevet en svær livsbegivenhed.
Hvordan kan selvmordstanker komme til udtryk?
Det kan være svært at se, om en person har tanker eller planer om at begå selvmord, da mange skammer sig over at have sådanne tanker og derfor ikke fortæller det til nogen. Generelt bør man være opmærksom, hvis en person tydeligt har haft det dårligt i en længere periode, i høj grad har ændret sin måde at være på og kommer med udtalelser om, at de ikke kan mere, at det hele kan være lige meget og at det hele ville være lettere, hvis de ikke var her mere.
Opdager du, at en af dine nærmeste har tanker eller planer om selvmord, er det vigtigt at tage det alvorligt og tale med vedkommende om det. Man kan aldrig øge risikoen for, at en person begår selvmord ved at tale med dem om det. Ved at tale omsorgsfuldt, anerkendende og ærligt med den selvmordstruede kan man hjælpe den selvmordstruede med at tage det første skridt mod mere hjælp.
Hvad kan en psykolog hjælpe med?
Selvmordstruede personer kan ofte have glæde af at tale med en psykolog. Psykologen kan i et trygt og fortroligt rum hjælpe den selvmordstruede med at sætte ord på, hvad der er svært. Derudover kan psykologen give nogle værktøjer, der kan hjælpe den selvmordstruede med at kunne håndtere livets svære situationer.
Er du pårørende til en selvmordstruet, kan du ligeledes få gavn af at se en psykolog. Det kan være enormt hårdt at opleve, at en af dine nærmeste ikke synes at livet er værd at leve mere. Pårørende kan føle sig svigtet, bebrejde sig selv eller føle skyld. Alt dette kan en psykolog hjælpe dig med at sætte ord på og bearbejde.