Selvskadende adfærd – værd at vide
Selvskadende adfærd er, når man bevidst prøver at gøre fysisk skade på sig selv, dog uden at intentionen bag handlingen er at tage sit eget liv. Selvskadende adfærd kan lindre svære og uhåndterbare psykiske tilstande. Selvskadende adfærd kan derfor blive en strategi, som mennesker bruger for at gøre det lettere at håndtere hverdagen og deres udfordringer. Der kan være en del skam forbundet med at skade sig selv og mange holder det derfor skjult for deres omgivelser. Derfor kan det være svært at sige, præcist hvor mange der selvskader.
Hvorfor skader man sig selv?
Ofte begynder selvskadende adfærd i teenageårerne. Der kan være mange årsager til, at man skader sig selv. For nogle handler det om, at de føler sig følelsesløse med en stærk indre tomhed, hvor den fysiske smerte ved at skade sig selv giver dem en følelse af at være mere i live. Andre bruger selvskade som en måde at straffe sig selv. Den selvskadende adfærd er dog oftest en reaktion på psykisk mistrivsel og negative følelser, der kan skyldes traumer, ensomhed og andre svære livsbegivenheder.
Hvordan kan selvskadende adfærd komme til udtryk?
Selvskadende adfærd kan komme til udtryk på flere forskellige måder. Nogle skærer i sig selv, nogle laver brændmærker på sig selv mens andre slår deres hoved ind i noget hårdt.
Hvad kan en psykolog hjælpe med?
Mennesker der selvskader vil ofte have gavn af at gå til psykolog. På trods af at den selvskadende adfærd kan give en umiddelbar lindring, er lindringen meget kortvarig og kan være efterfulgt af en stor skam, der blot forværrer den psykiske tilstand. At tale med en psykolog kan derfor virke befriende for den selvskadende. Psykologen kan hjælpe den selvskadende med at udvikle mere hensigtsmæssige strategier til at håndtere livet, når det er svært.