Svigt
Svigt – værd at vide
Svigt er, når man forsømmes og der ikke leves op til givne forventninger eller forpligtelser. Dette kan medføre en svær følelsesmæssig og tankemæssig tilstand. Har man oplevet svigt, kan man opleve flere blandede følelser som vrede, sorg, skyld, skam, usikkerhed, lavt selvværd, modløshed, trodsighed og angst. Disse følelser kan ofte være svære at adskille fra hinanden og det kan være svært at skulle stole på andre mennesker fremover.
Forskellig slags svigt
Svigt kan opleves i en bred vifte af situationer som utroskab, skilsmisse, alvorlig sygdom, dødsfald eller i sin barndom.
Svigt i barndommen kan være både fysisk og psykisk. Forældrenes svigt kan være grundet psykiske problemer eller ustabilitet i hjemmet. Dette kan være svært for barnet og kan få konsekvenser senere i livet.
Pårørende til dødsfald eller personer med sygdom kan opleve vrede og skuffelse i forbindelse med den nye situation, hvor man ofte står alene. Det er vigtigt at anerkende følelsen af svigt som en naturlig reaktion. Utroskab kan også medføre en oplevelse af svigt på flere måder, hvor der er mange forskellige følelser af vrede, tristhed og had både mod partneren og nogle gange også en selv. I forbindelse med en skilsmisse kan flere parter føle sig svigtet. Det er vigtigt også at tale med det eventuelt implicerede barn og forklare de forandringer barnet står overfor.
Hvad kan en psykolog hjælpe med?
Afhængigt af hvilken slags svigt man har oplevet, kan en psykolog hjælpe med at få styr på og bearbejde de svære følelser. Det kan være vigtigt at tale om disse negative følelser, så de ikke fylder for meget i hverdagen. En psykolog kan hjælpe med ikke at lade ens negative oplevelser overtage for meget i hverdagen, så de ikke påvirker nye relationer.